Nušićijada

Nušićijada je festival filmske komedije koji se u organizaciji Kulturnog centra u Ivanjici održavao od 1968. do 1972. godine. Održavao se u prvoj nedelji septembra, trajao je 6 dana i okupljao kulturni svet tadašnje Jugoslavije. Sve što je u kulturi toga vremena vredelo prodefilovalo je ivanjičkim pozorišnim daskama, muzičkim scenama i filmskim platnom. Ugašen je nikada obrazloženom odlukom 1972. godine, ostavši u želji Ivanjičana da se kad tad obnovi. 

U cilju obnove kultnog festivala, grupa mladih je u aprilu 2008. godine pokrenula peticiju i za manje od mesec dana prikupila 3.797 potpisa, što je činilo više od 10% ukupnog stanovništva ove opštine. Nešto kasnije inicijatori ove akcije osnovali su udruženje građana pod imenom KUDES – inicijativa za kulturnu decentralizaciju Srbije.

Na sednici Skupštine opštine Ivanjica održanoj oktobra 2009. godine, odbornici su doneli odluku o obnovi festivala, kojom je precizirano da će na njegovoj organizaciji partnerski raditi Opština Ivanjica, Dom kulture, Turistička organizacija opštine Ivanjica i udruženje građana KUDES.

Osnovni ciljevi festivala su bogaćenje kulturnog života, unapređivanje turističke ponude opštine, aktiviranje ukupne zajednice, a posebno mladih i talentovanih ljudi opštine i regiona.

Nakon višemesečnih istraživanja iz arhive festivala, preko njenih savremenika, želja građana i mogućnosti, utvrđen je novi model Nušićijade. Sadrži sve atraktivne i izvodljive forme starog festivala, ali i mnoge nove sadržaje koji zahteva savremeni trenutak u kojem živimo. Kolažni koncept pokriva zadovoljenje ukusa svih uzrasta i ivaj model se pokazao kao vrlo uspešan.

Osam obnovljenih održanih Nušićijada, ostvarilo je izuzetan uspeh. Kombinacija muzičkih koncerata, pozorišnih predstava, izložbi, filmskih projekcija, edukativnih sadržaja, kabarea, plesnih uličnih performansa, programa za decu i ostalih sadržaja, u Ivanjicu krajem avgusta dovodi veliki broj posetilaca iz svih krajeva Srbije ali i inostaranstva. Obnovljeni festival humora i zabave zadržao je i stara obeležja poput glumca u ulozi Branislava Nušića, fudbalske utakmice i šarene kostimirane parade pa ivanjička čaršija i njeni građani u tri festivalska dana poprimaju izgled s kraja 19. i početka 20. veka.

Sadržaji se odvijaju na tri bine na otvorenom prostoru – trgu ispred Doma kulture, maloj tradicionalnoj sceni „Okruglo pa na ćoše” u samom centru grada, bini ispred Spomenika revolucije, na trgu ispred Pošte, gradskom parku u kome se nalazi zasebna Dečija scena, stadionu, ulicama…

Ukrašen karnevalski, po ugledu na staru Nušićijadu, grad pretvoren u pozornicu, čini značajan deo identiteta festivala.

Tokom proteklih 13 obnovljenih Nušićijada, njene programske sadržaje i Ivanjicu uopšte, posetilo je prema slobodnim procenama organizatora oko 600.000 ljudi.

Ivanjički praznik humora i veselja do sada je dobio „Turističku slagalicu” – priznanje za najbolju tradicionalnu manifestaciju, „Turistički cvet“ kao najbolji specijalni događaj u funkciji promocije turizma, a nagrade za promotivni materijal festivala osvajane su svake godine na brojnim takmičenjima.

Nušićijada je 2013. godine osvojila pet nagrada za promotivni materijal, od kojih tri pripadaju promo filmu.

Na VIII susretima organizatora manifestacija 2015. – Nušićijada je osvojila drugo mesto u kategoriji za najbolji promotivni film o manifestaciji.

Na VII Izložbi suvenira i turističkih publikacija u Leskovcu krajem 2015. godine, ivanjička manifestacija osvojila je treće mesto u kategorijama turistički promo film i najoriginalniji eksponat.

Na IX Susretima organizatora manifestacija 2015/2016. održanim 10. ferbuara 2016. godine u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu, Nušićijada je osvojila treće mesto u kategoriji za najbolji promo film o manifestaciji. 

Publikacija “Smeh kao lek” osvojila je prvu nagradu “Zlatni kofer” za najoriginalniju turištičku publikaciju na XII međunarodnom festivalu turističkih publikacija u Kruševcu.

Nakon pet godna od obnove, Nušićijada je ponela i veliko međunarodno priznanje, „Evropa za festivale, festivali za Evropu” (EFFE), programa Evropske komisije koji je inicirala Evropska asocijacija festivala (EFA), a koji za cilj ima stvaranje Evropske platforme festivala. Nušićijada je tako uvrštena u najbolje evropske festivale sa EFFE obeležjem za 2015. 2016. 2017. i 2018. godinu.

Ivanjički festival kulture, humora i zabave ‘’Nušićijada’’ osvojio je još jedno vredno priznanje za vizuelni identitet. Na XV Međunarodnom festivalu turističkih publikacija „Kofer slova“, koji je održan u svečanoj sali Narodnog muzeja u Kruševcu, Nušićijada je dobila SREBRNI KOFER u kategoriji višelisnih turističkih publikacija.

Na četrnaestoj po redu Izložbi suvenira i turističkih publikacija „Leskovac 2021“ Prva nagrada – TO opštine Ivanjica za set suvenira sa motivima „Nušićijade“.

Nušićijada za Ivanjicu i Ivanjičane predstavlja mnogo više od festivala. Njeni organizatori doživeli su je kao okidač za mnogobrojne aktivnosti u toku čitave godine i kroz rad sa mladima, kako kroz edukaciju tako i kroz male lokalne akcije, rade na jačanju građanske svesti i ljudskog kapitala. Vrednosti i duh Nušićijade ovako žive u toku cele godine i podsećaju da kvalitet naših života zavisi prvenstveno od nas samih.

Zahvaljujući Nušićijadi, mala ivanjička čaršija svakog poslednjeg vikenda u avgustu postaje velika zajedno sa velikim ljudima koji budu “viđeni za Ivanjicu”. Trinaest obnovljenih Nušićijada posetio je veliki broj umetnika i kulturnih stvaralaca iz naše zemlje ali i inostranstva: Narodnog pozorišta iz Beograda, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Narodnog pozorišta „Sterija” iz Vršca, Kruševačkog i Kraljevačkog pozorišta, Ustanove kulture „Vuk“ iz Beograda, pozorišta „Zvezdara teatar“, pozorišta “Boško Buha”, Amaterskog pozorišta mladih iz Ivanjice, Narodnog pozorišta iz Kikinde i Narodno pozorište iz Prištine. Pored Petra Božovića, Petra Kralja, Gorice Popović, Sergeja Trifunovića, Cracow street teatra, Filharmonije mladih “Borislav Pašćan”, Simfonijskog orkestra Ministarstva odbrane RS “Stanislav Binički”, Novosadskog Big Bend-a, Gudača Svetog Đorđa, Wonder String Quartet-a, kvarteta “Rocher”, Bajage i instruktora, grupe “Van Gogh”, “S.A.R.S”, “MVP”, “Zemlja Gruva”, grupe “Manjifiko”, Darko Rundek Trio, grupe “Ljubojna”, sastava “Luz Azul”, “Legende”, Zvonka Bogdana, Kemala Montena, Vlatka Stefanovskog, Vasila Hadžimanova, Vlada Georgieva, Masima Savića, Mostar sevdah reuniona, Sergeja Ćetkovića, Pilota, Who See, Spijkersa, Funktastic Coalition, Belgrade dixieland orchestra, Predraga Cuneta Gojkovića, Merime Njegomir, Dobrivoja Topalovića, Lepe Lukić, Čede Markovića, Snežane Đurišić, Danke Stojiljković naš festival uveličali su i Grupa Balkanika, Duo Di Maggiore,Di Luna Blues Band,Banda Drvena, Maestre, grupa Valentino, grupa Ortodox Celts, Marija Šerifović, Željko Samardžić, Dejan Pterović Big Band, Lena Kovačević, Tijana Bogićević, Dušan Svilar kao i glumci Nebojša Dugalić, Sandra Bugarski, Vladan Savić,Milan Vasić, Petar Strugar, Uroš Jovčić, Mina Lazarević, Ljubomir Bandović,  Ivan Bekjarev, Ljiljana Stjepanović, Tanja Bošković i mnogi drugi.

Nušićijadu obeležavaju i imena i institucije iz  sveta novinarstva, izdavaštva, besedništva, satire i aforizma, kao i talentovani stvaraoci iz ivanjičkog kraja. Višegodišnja saradnja sa akademskim institucijama poput Matice srpske, Pravnog fakulteta univerziteta u Beogradu, Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju…, govore o značaju edukativne uloge festivala.