Nučićijada 2022

Grupa „Kerber“ u Ivanjici – nedelja rezervisana za najbolju rok svirku u regionu

Uz Ratne igre, Na raskršću, Hajde da se volimo i mnoge druge hitove grupe Kerber, publika će se oprostiti od Nušićijade do naredne godine.

Bend koji je dobio ime po mitskom biću Kerber – troglavom psu sa zmijskim repom koji čuva ulaz u podzemni svet, odvešće ivanjičku publiku u svet rokenrola na njima svojstven način.

Kerber je nastao 1981. godine od članova grupe Top, koja je tada imala solidnu lokalnu karijeru, ali koja do tada nije bila stabilna, jer su članovi često privremeno svirali za tada popularnije bendove. Na vrata jugoslovenske rok scene grupa je ušla 1983. godine pobedom na čuvenom Omladinskom festivalu u Subotici, gde su pre njih afirmisali bendovi poput Idola, Filma i drugih. Prve koncerte održali su u niškim klubovima, a često je bila i predgrupa Galije. Prvi album Nebo je malo za sve je snimila polovinom 1982. godine. Njihovi koncerti u to vreme su bili karakteristični po Sosi, koji je svirao gitaru u obliku sekire, a na bini je gutao i bljuvao vatru. Na koncertu u Novom Sadu je zadobio opekotine drugog stepena, ali je ipak završio koncert. Nekoliko narednih koncerata je nastupao sa zavojima i maskom pa je prestao da izvodi ove atrakcije. Najintenzivnije su nastupali tokom 1987. godine, kada su održali više od 200 koncerata u zemlji.

Posebno su bili popularni u Srbiji, Bosni i Makedoniji. Tokom karijere imali su i nastupe u klubovima u Grčkoj i Velikoj Britaniji. Dvogodišnju pauzu napravili su posle albuma objavljenog 1989. godine. Po povratku su objavili još dva albuma, ali potom je usledila još jedna, mnogo duža pauza. Povodom 30 godina postojanja, grupa je napravila mini turneju i obeležila svoj rođendan u Novom Sadu, Nišu i Beogradu. Početkom 2014. godine, Kerber je počeo sa radom na novom albumu.

Koncert ove popularne rok grupe održaće se poslednje festivalske večeri, u nedelju, 28. avgusta, na bini „Okruglo pa na ćoše“ s početkom od 23h.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *