Nušićijada 2023,  Некатегоризовано

Pretfestivalski dan u znaku 155 godina od prve čitaonice u Ivanjici i 100 godina od prvog izvođenja predstave „Sumnjivo lice“

Festival kulture, zabave i humora „Nušićijada“ održaće se u Ivanjici od 25. do 27. avgusta, a pretfestivalski dan, 24. avgust, tradicionalno će biti u znaku jubileja. Ovogodišnja Svečana akademija, koja je zakazana za 20 časova u Domu kulture, biće posvećena biblioteci, koja ove godine obeležava 155 godina od prve čitaonice, kao i predstavi „Sumnjivo lice“ koja obeležava sto godina od prvog izvođenja.

Ivanjičko čitalište otvoreno je 30. decembra 1868. godine u centru Ivanjice. Prvi izveštaj o čitaonici podneo je tadašnji okružni načelnik Ministarstvu prosvete 1969. godine. Izveštaj je bio i prva vest o čitaonici. Drugu vest o čitaonici doneo je upravnik Dimitrije Vlajić u pismu koje šalje Srpskom učenom društvu 1873. godine. Već naredne godine čitalište je imalo 39 članova i svaki član je ulagao godišnje po 24 groša. Od 1963. godine bila je u sastavu Doma kulture, a danas se nalazi u sklopu biblioteke Svetislav Vulović.

Ivanjička čitaonica je prilikom osnivanja imala 68 primeraka raznih knjiga, i jednu sliku kneza Milana u malom formatu, kao i novine. Novine koje je čitaonica imala prilikom osnivanja: Zvanične novine, Glas javnosti, Novo doba, Istok, Budućnost, Vidovdan, Rad, Škola i Sion.
U okviru Svečane akademije biće uručena priznanja zaslužnim pojedincima koji su uticali na razvoj čitalačke svesti.

Premijera Sumnjivog lica odigrala se 29. maja 1923. godine. Branislav Nušić je sredinom 1920. godine napisao predgovor u kom je istakao da je delo nastalo između 1887. i 1888. godine, ali da ono nije prihvaćeno od tadašnjeg upravnika Narodnog pozorišta, Milorada Šipčanina. I pored toga što je Milorad pozitivno ocenio delo, ono nije uvršteno u repertoar. Razlog tome je pominjanje vladajuće dinastije Obrenović u lošem kontekstu. Nakon političkog prevrata u zemlji i promene dinastije, Branislav je predao rukopise tadašnjem upravniku pozorišta Nikoli Petroviću. Pored toga što su mu se dopali i što je čestitao Nušiću na komediji, Nikola nije prihvatio delo zbog bojazni od političke reakcije. Ubrzo je smenom Petrovića, za upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu postavljen Branislav Nušić. Tokom dvogodišnjeg upravljanja suočio se sa iskušenjem da prihvati svoje delo, ali je od toga ubrzo odustao, smatrajući da treba da posluša savete Milorada Šipčanina. Nakon rata posle obnove pozorišta, upravnik Milan Grok je tokom svog trećeg mandata uvrstio Branislavljevo Sumnjivo lice u repertoar. Delo je doživelo veliku popularnost i više repriza u nekoliko pozorišta.

Takođe, pretfestivalskog dana u 18 časova biće otvorena izložba starih kočija i kočijaške opreme, a posetioci će moći i da pogledaju izložbu povodom 100 godina od prvog izvođenja predstave „Sumnjivo lice“ pod nazivom „Nušić kroz vreme“ koja će biti otvorena u Staroj berbernici u 18 i 30.

Publika će uživati i u pozorišnoj predstavi „Vlast“ u izvođenju Amaterskog pozorišta iz Ivanjice, u velikoj sali Doma kulture od 20 i 30.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *