Nušićijada 2019

Komedija opet vlada nušićevskom scenom

Nušićijada je u godini jubileja je spremila vrsne predstave za ljubitelje pozorišne umetnosti. Ove godine, u autentičnom ambijentu, po prvi put će se igrati predstava na otvorenom. Na bini „Okruglo pa na ćoše“ Nušićevcima će se pokloniti Petar Strugar, Uroš Jovičić i Đorđe Stojković predstavom „Boje šteka“.

„Boje šteka“ je urnebesna komedija o trojici autsajdera koji nesnađeni u vremenu tranzicije i sistemu koji ne funkcioniše, ulaze u avanturu koja će ih, bar im se tako čini, dovesti do velike količine novca.

Zvezdara teatar predstaviće se nušićevskoj publici sa dve predstave: „Čorba od kanarinca“ u kom su protagonisti Mina Lazarević i Ljubomir Bandović i „Veliki talas“ sa Ljiljanom Stjepanović, Tanja Bošković, Rade Marković, Stevan Piale, Pavla Pekić i Lana Karaklajić.

„Čorba od kanarinca“ je predstava sa jednostavnim, duhovitim zapletom čiji se autor Miloš Radović maestralno poigrava svim arhetipskim situacijama koje nosi jedan muško-ženski odnos, dok „Veliki talas“ na duhovit način opisuje težnju dvoje mladih da započnu zajednički život uprkos protivljenju rodbine.  

Terasa hotela „Park“ tradicionalno je rezervisana za kabare, koji je ove godine u izvođenju Ivana Bekjareva, dok je „Kiss“  priča o igri, flertu, začikavanju, nadmetanju i, povrh svega, ljubavi između muškarca i žene, a ovaj mjuzikl nušićevci će biti u prilici da pogledaju u subotu, 24. avgusta, na bini OPNĆ, od 20 časova.

Svoj mali jubilej proslaviće i Amatersko pozorište mladih Ivanjice, koji su ove godine po deseti put na sceni ispred brojne nušićevske publike. U okviru „Deset godina Nušićevanja“ predstaviće se sa predstavom „Ožalošćena porodica“.

Ova crna Nušićeva komedija i danas je jedno veoma aktuelno i životno delo, bez obzira na vremensku instancu od 84 godine, a gledaoci će biti u prilici da je pogledaju u subotu, 24.avgusta, u Velikoj sali ivanjičkog Doma kulture, sa početkom u 15 časova.

Kraljevačko pozorište predstaviće se ivanjičkoj publici u okviru ovogodišnje Nušićijade predstavom „Ožalošćena familija“, po delu Branislava Nušića, a u režiji direktora pozorišta Miodraga Dinulovića.

Reditelj Miodrag Dinulović adaptirao je i na scenu postavio svoje viđenje poznate komedije koja u ovom rediteljskom viđenju nosi naslov „Ožalošćena familija“ .

U predstavi igraju: Predrag Pavlović, Svetlana Milenković, Zoran Cerovina, Gorica Dinulović, Biljana Kostantinović, Biljana Talić, Nikola Voštinić, Veroljub Andrijanić,Strahinja Bičanin, Stefan Milikić, Dragana Đurđević, Dušan Jović i Mile Cvijović.

„Ožalošćenu familiju“ Nušićevci će moći da pogledaju trećeg festivalskog dana, na Velikoj sceni ivanjičkog Doma kulture, od 18 i 30 časova.