Nušićijada 2018

Sevdah iz duše – Divanhana na OPNĆ

Prepoznatljivi sevdah i balkanski zvuk u ivanjičku čaršiju donosi grupa Divanhana koncertom u okviru ovogodišnje Nušićijade.

Ovaj bosansko-hercegovački bend izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima, koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike 20. veka, želeći time da stare pesme otrgnu od zaborava.

Grupu Divanhana osnovala je grupa mladih studenata na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu, 2009. godine. Od tada ovi originalni izvođači nizali su uspešne albume, koncerte, kao i singlove poput Evo srcu mom radosti, Zvijezda tjera mjeseca i Crven fesić.

Svoj kreativni rad ispoljili su i na poslednjem albumu, iz 2015. godine, sa nazivom Zukva.

Crpeći inspiraciju upravo iz Zukve, autohtone vrste kisele jabuke koja raste isključivo u Bosni i Hercegovini, kao svojevrsnog simbola jakog korijena historijske i kulturne baštine naše zemlje, nastavljamo putovanje zemljama Balkana, sakupljajući u svoj ranac, notu po notu, bogatu muzičku baštinu naših naroda, kao sitne plodove jabuke. Na svom krivudavom putu, kao stablu Zukve, susrećući ozarena lica ljudi različitih tradicija i kulturnih običaja, »kalemismo« svoj muzički izražaj njihovom bisernom unikatnošću, bruseći ga u oblik koji je sada tu pred Vama.– izjavljuju članovi benda.

Nušićevcima će, u subotu, od 23.30, sa bine Okruglo pa na ćoše, članovi benda Naida Čatić (vocal), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Imamović (bas gitara), Rifet Čamdžić (bubanj) i Irfan Tahirović (udaraljke), dočarati ljubav i čežnju koju sevdah nosi sa sobom.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *