Nušićijada 2018

Održana svečana akademija Nušićijade – obeleženi jubileji crkve, biblioteke, vrtića i Velikog rata.

Uprisustvu velikog broja gostiju, prijatelja festivala i gradjana Ivanjice održana je Svečana akademija u okviru koje su obeležena četiri jubileja-180 godina od izgradnje ivanjičke crkve, 150 godina od prve knjižnice i čitaonice u varoši, četiri decenije od nastanka dečijeg vrtića, dok je deo programa bio posvećen i stogodišnjici završetka Velikog rata.

Svečani skup započeo je obeležavanjem velikog jubileja crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene, koja je podignuta 1836. godine u centru Ivanjice, i jedini je objekat iz tog doba. Tim povodom uručeno  je priznanje predsedniku opštine Zoranu Lazoviću, za nesebičnu pomoć lokalne samouprave u razvoju i napretku ivanjičke crkve.

Publika je, potom, uživala u horskom pojanju crkvene pesme „Marijo Slavna“, a nakon toga prikazan je i film, koji sadrži istorijat ivanjičke crkve.

U okviru svečane akademije, svoj četrdesetogodišnji jubijel obeležio je dečiji vrtić prigodnim programom. Marija Đorđević recitovala je „Moja mama divno priča“, dok su deca pripremnog školskog programa iz Osonice izveli pokretnu igru „Ne rugaj se“. Takođe, publika je uživala u recitacijama „Ujkovo udvaranje“ Lazara Đuraševića i „Nema za mačke škole“ Anje Lišanin.

Jedna od najstarijih biblioteka u čačanskom regionu, ivanjička biblioteka „Svetislav Vulović“ , osnovana 1868. godine, svoj jubijel obeležila je skečom pod nazivom „Utopljene duše“, u izvedbi glumaca Amaterskog pozorišta mladih iz Ivanjice.

Deo svečanog skupa bio je posvećen i stogodišnjici završetka Velikog rata. U okviru tog dela programa nastupili su Ivan Petrović, koji je izrecitovao „Plavu grobnicu“ Milutina Bojića, i gradski hor „Iva vocalis“ sa pesmom „Kreće se lađa francuska“.

Odjavnu reč Akademiji dali su veliki i mali Nušić sa željom posetioci uživaju u narednim festivalskim danima. Uz to, pozvali su publiku da prisustvuju otvaranju prve postavke u okviru ovogodišnjeg festivala, pod nazivom „Sva lica srpskog diplomate Nušića“, kao i duhovnoj čaroliji  Divne Ljubojević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *